Tips Kesihatan | 6 Faktor Penyebab Penyakit Kronik Moden

Penyakit kronik moden tiada ubat kerana ianya bukan disebabkan oleh kuman. Sebaliknya penyakit kronik disebabkan oleh 6 Faktor seperti diterangkan di bawah:

Enam Faktor Penyakit Kronik Moden

1. Pencemaran udara

Udara kita sangat tercemar pada hari ini terutama sekali di kawasan bandar. Pencemaran menyebabkan level oksigen menurun menyebabkan gangguan kesihatan yang sangat ketara terutama sekali masalah penyakit kepada sistem pernafasan kita.

Menurut kajian pakar 1 batang rokok mampu mengeluarkan lebih 4000 jenis bahan bertoksik seperti karbon monoksida, nikotin, metana, butana, arsenik, merkuri, metanol dan sebagainya.

Konsep Kesihatan Elken MRT Terapi Pembaruan Molekul Elken Produk Kesihatan Elken MRT Terapi Semulajadi Terapi Pemulihan Sel Malaysia

Sebagai contoh karbon monoksida adalah sangat beracun kepada sel tubuh kita. Manakala nikotin pula menyebabkan ketagihan dan menyebabkan dinding saluran darah kita mengeras atau hilang keanjalan meningkatkan risiko tekanan darah tinggi, strok dan penyakit jantung.

Asap kereta pula mampu mengeluarkan toksik bersamaan dengan 99 batang rokok. Lingkaran nyamuk juga mampu menghasilkan toksik bersamaan 100 batang rokok.

Antara risiko utama pencemaran udara ialah radang paru-paru, tekanan darah tinggi, kanser dan boleh juga dikatakan hampir semua penyakit kronik berkait rapat dengan masalah pencemaran udara kerana oksigen diperlukan oleh semua 60 trilion sel yang ada dalam badan kita.

2. Pencemaran Air

Jika dahulu air kita adalah kotor kerana dicemari oleh lumpur, bakteria dan bahan-bahan terampai. Namun, kini air kita dikatakan sakit kerana dicemari oleh bakteria, lumpur, bahan terampai, bahan kimia industri, sisa racun perladangan, logam-logam berat, sisa ubat-ubatan, bahan radioaktif dan sebagainya.

Konsep Kesihatan Elken MRT Terapi Pembaruan Molekul Elken Produk Kesihatan Elken MRT Terapi Semulajadi Terapi Pemulihan Sel MalaysiaKonsep Kesihatan Elken MRT Terapi Pembaruan Molekul Elken Produk Kesihatan Elken MRT Terapi Semulajadi Terapi Pemulihan Sel Malaysia

Air yang tercemar boleh menyebabkan banyak masalah kepada kesihatan kita kerana 70 peratus badan kita adalah air.

Antara masalah yang boleh timbul ialah rosak buah pinggang, batu karang dalam buah pinggang dan pundi kencing, kanser, tekanan darah tinggi, masalah sendi, gout, katarak dan sebagainya.

Satu-satunya penyelesaian masalah air ialah dengan menggunakan penulenan air osmosis songsang (RO) kerana ianya ditapis oleh membran sehalus 0.0001 mikron seperti sehelai rambut dibelah menegak sebanyak 500,000 kali.

Namun, harus dipastikan sistem penulenan air tersebut diluluskan oleh Persatuan Kualiti Air Antarabangsa (WQA) dan NSF.

3. Tekanan Harian

Tekanan juga merupakan faktor penyakit kronik. Ini kerana apabila kita tertekan, enzim dalam badan kita akan rosak.

Enzim berfungsi menukarkan makanan yang kita makan kepada zat yang seterusnya boleh digunakan oleh badan kita dalam bentuk tenaga. Namun, jika enzim badan kita rosak makanan yang kita makan akan bertukar menjadi toksin.

Konsep Kesihatan Elken MRT Terapi Pembaruan Molekul Elken Produk Kesihatan Elken MRT Terapi Semulajadi Terapi Pemulihan Sel Malaysia

Ini kerana enzim sangat penting bagi menentukan fungsi metabolisme badan kita. Jika enzim kita bagu,s metabolisme badan kita normal. Sekiranya enzim kita rosak, metabolisme badan kita jadi tidak normal:

4. Kurang Bersenam

Gaya hidup moden menyebabkan kita kurang bersenam. Kurang senaman menyebabkan tahap oksigen dalam badan kita menurun. Bersenam juga membantu menyingkirkan toksin dari dalam badan kita.

Ini kerana, selepas bersenam kita akan berpeluh. Bersenam sepatutnya harus dilakukan setiap hari dalam tempoh 15-20 minit untuk membantu mengeluarkan toksin dan meningkatkan kadar oksigen dalam saluran darah kita yang seterusnya melancarkan peredaran darah kita dan membolehkan setiap sel dalam badan kita menerima nutrien, air dan oksigen pada masa yang tepat.

Namun, bersenam harus dilakukan hanya pada waktu siang. Bersenam pada waktu malam adalah tabiat yang tidak baik kerana level oksigen pada waktu malam adalah rendah. Kerap bersenam waktu malam boleh menyebabkan masalah pada paru-paru seperti penyakit paru-paru berair.

5. Kurang Rehat (Tidur)

Rehat di sini bermaksud tidur. Tidur yang normal adalah 6-8 jam setiap hari. Waktu yang sangat penting (wajib) untuk tidur ialah pukul 1-3 pagi.

Konsep Kesihatan Elken MRT Terapi Pembaruan Molekul Elken Produk Kesihatan Elken MRT Terapi Semulajadi Terapi Pemulihan Sel Malaysia

Pada waktu ini kita harus tidur kerana pada masa ini organ hati kita akan berfungsi mengeluarkan racun dari dalam badan kita yang mana akan kita buang selepas bangun melalui air kencing dan air besar. Air kencing warna kekuningan bermaksud toksin dikeluarkan semasa kita tidur.

Tidur juga harus dalam keadaan gelap kerana apabila kita tidur dalam keadaan gelap badan kita akan menghasilkan melatonin sejenis bahan dalam badan kita yang boleh melawan kanser.

6. Tiada Makanan Seimbang

Pemakanan seimbang sangat penting bagi menentukan fungsi sistem badan yang optimum. Masalah tabiat pemakanan hari ini ialah kekurangan nutrien yang perlu terutama protein tumbuhan, vitamin dan mineral.

Masyarakat di Malaysia hari ini terkenal dengan banyak makan namun kurang khasiat. Pemakanan kita hari ini tinggi karbohidrat, lemak, garam, gula, kolestrol dan kalori. Namun ianya rendah vitamin, mineral dan protein tumbuhan.

Konsep Kesihatan Elken MRT Terapi Pembaruan Molekul Elken Produk Kesihatan Elken MRT Terapi Semulajadi Terapi Pemulihan Sel Malaysia

Masyarakat zaman moden ini lebih gemar memakan makanan segera, terproses dan kurang khasiat. Pola pemakanan seperti ini menimbulkan banyak masalah kesihatan seperti obesiti, hipertensi, strok, penyakit jantung, kanser, kencing manis dan sebagainya.

Kesimpulan daripada 6 faktor penyakit di atas kita dapat nampak semua 6 faktor menyebabkan pengumpulan toksin dalam badan kita. Toksin kata seertinya ialah racun.

Penyakit kronik moden tiada ubat kerana ia bukan disebabkan oleh kuman namun ia disebabkan oleh racun yang masuk dan terkumpul dalam badan kita. Racun tidak boleh diubati namun ia boleh dibersihkan dari dalam badan kita.

Pembersihan racun dari dalam badan kita dapat dilakukan dengan 3 langkah asas yang akan membawa kepada langkah yang keempat iaitu pelarasan kesihatan.

AINA SHAHIRAH | PRODUK KESIHATAN ELKEN MRT
Konsep Kesihatan Elken MRT Terapi Pembaruan Molekul Elken Terapi Semulajadi
Hubungi Aina Shahirah : 019-335 1899 | Tekan Untuk Whatsapp

Aina Shahirah Produk Kesihatan Elken MRT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *